LA VITA E BELLA

Žao mi je mojih sugradjana koji su gajili nekakvu, makar samo sićušnu, da ne kažem vrlo maloumnu , nadu da će nešto od jučer da bude drugačije. Medju njima ima stvarno kvalitetnih osoba, pravih rođenih narodnih tribuna,boraca, angažiranih aktivista, novinara sa obrazom, običnih malih normalnih osoba sa osjećajem za pravdu. Pa ipak…Činjenica da pola stanovništva u BiH nije glasalo, govori nešto, i to ne ono na šta prvo pomislite kada pogledate postotak izlaznosti, a to je da ta izdajnička polovina zbog koje su vaši opet propali, nije obrazovana ,niti informisana, niti zna šta su njena gradjanska prava i -ili- obaveze.Ne.Ne znam ko ga je prvi ustanovio u današnjem obliku, i ko ga je usavršio, ali sistem je loš.
Glasački sistem je pogrešan, to prvo. A onda, narod je neobrazovan, to drugo, treće i četvrto.Zatim, narod je glup, to peto.Narod je sačinjen od ovaca koje bleje na najvećeg, najglasnijeg a bogami i najnaočitijeg ovna.

Zatim, ne postoji logika po kojoj bi izlaznost od samo 50 posto bila validna. Postoji zakon , ali to je drugi par rukava.I ko kaže da zakon, ako je upisan u neki ustav, čak i ako je prošao sve suvremene demokratske procedure, valja? Zašto se uvijek bojimo kazati, ovaj zakon ne valja , ovaj sistem je totalno loš i pogrešan i trebalo bi ga mijenjati.Da nas neki grom iz vedra neba ne ošamuti? Da nas ne sustigne božja kazna jer smo dirnuli u svetinju?

.Sistem bi bio valjaniji kada bi se glasačko tijelo, primjera radi,po kućama, jedan na jedan, mjesecima prije izbora, obrazovalo o kandidatima i njihovim mogućnostima i namjerama.Zatim, kada bismo svi nekako mogli da provjerimo istinitost njihovih ubjedjenja za šta je možda potrebna povremena lobotomija i jos neke pretrage, nalaz od nezavisnog psihijatra, i slično. Zatim, validnost bi trebala biti uslovljena izlaskom na birališta makar 3 četvrtine stanovništva sa pravom glasa. Sve ostalo je samo unaprijed izgubljena bitka izmedju inteligencije i primitivizma, izmedju širine i površnosti. Između demokratije i “ demokratije”.

Zato ja ne izlazim na izbore ,odavno. I uopšte se ne osjećam krivom jer smo izgubili, jer nisu pobijedili neki moji, jer će mi životom upravljati opet zakoni koje donose oni koje su birale većinom nacionalisticke, neobrazovane i neobavještene osobe, ali sasvim sigurne da je ispravno ne misliti svojom glavom nego komšijinom, ubijedjene da su učinile mali korak za Grad, ali ogroman za čovjecanstvo, zato sto su izašli, po kipi, ili došli iz ne znam odakle, samo da glasaju za SVOJE.

Ja sam odavno još od prije rata autsajder i to ću da ostanem i branim svoje pravo da to budem, sve dok sistem ne bude valjan. I znate šta, bez obzira sto nas polovina nije glasalo,što smo izdali eventualne revolucionarne promjene, naši će životi, i moj i vaši, da idu istim putevima , ni po babi ni po stričevima, nego po nekoj svemirskoj konstanti o kojoj više od svih ispravno popunjenih glasačkih listića znaju pjesnici koji život provode u kazamatima svojih duša, u samicama , u kratkim stankama izmedju nikad dobijenih bitaka.
Vrijeme će da vam teče s Miletom ili bez njega i jedino što možete da uradite je da od svog govneta koje ste ionako dobili na intergalaktičkoj lutriji, napravite nekakvu pitu. Mile sa njom nema nikakve veze. Ni SNSD , ni SDA , ni SDS, niko.Samo vi sami. Jer :

Život je lijep, narode.I ta ljepota nimalo, i nikako ke ovisi o tome što vam prvo padne na pamet kad pomislite o njegovoj ljepoti. Novac možda može da kupi svašta, od gluposti i bespotrebnih besmislica, do lijekova, oružja, hrane, vode, suštine potrebne za puki opstanak. Svejedno. Život je lijep, ne zato što imate puno ili previše svega, ili što nemate puno, nemate ni dovoljno, ali nalazite u sebi punoću kojom ispunjavate prazne novčane rezerve. Život je čudo od ljepote, ali ne zato što nešto možete, što ste danas ovdje sutra ondje, što vam ne nedostaje ništa, ni novca ni zdravlja, ni ljubavi , ni mogućnosti ,ni kuća, ni namještaj ni automobil.

Život vam je lijep jer se svaki dan kad ustanete borite da to bude. A onda sutra ispočetka.I tako svaki božji dan, dan za danom.Nema formule.Nema države nema mjesta na zemlji, a bogami ni u svemiru, na kojem će vam život biti lijep ako niste naučili kako.Ne postoji raj na zemlji u kojemu će  vam ljepota svega što postoji biti donesena na tacni za doručak .Za mogućnost da ju vidite morate se izboriti sami, svojim vastitim snagama.Morate kopati, grebati, trčati, puzati, padati, morate se ponovo dizati, i hodati uprkos bolu i ranama, uprkos sistemu , uprkos gravitaciji, uprkos pravilima fizike , matematike, logike, poezije.Uprkos svemu što postoji. Morate biti spremni da prodate sve osim vlastite duše i morate željeti da isto to date nekome drugome.Ne prodate, nego poklonite. Morate

grabiti kao da vam je zadnje, praviti se kao da vam je prvo, i smijati se.Praviti ljubav od mržnje, praviti smijeh od suza, praviti kolače od ničega. Praviti nadu tamo gdje je nema, tamo gdje je nikad nije ni bilo, tamo gdje je nikad i neće moći biti.

https://youtu.be/TB1quDMqnmE

O NJIMA

Oni su žedni

Suha su im usta

Oni leže

Na tvrdim posteljama

Svojih zarobljenih duša

Njihova tijela su njihove samice

Oni žive u hladnim pećinama

Bez ulaza i bez izlaza

Oni žive u životnim smicalicama

Oni su čudna mješavina

Posebnih i povlaštenih

U njihovim sivim domovima

Nema muzike

Nema improvizacije

Ni igre svjetlosti i sjene

Nema cvijeća u glinenim ćupovima

Oni su kao vojnici

Istrenirani za bitke

Prsa o prsa i

Znoj na znoj svaki

Pogrešan potez se plaća

Valeur je samo meka francuska riječ

Koja ustvari ne postoji

A ljubav je samo

Mjera za daljinu

Jedino oni znaju koliko je zaista daleko

Treperavo zvjezdano nebo

Oni su uvijek žedni

A usta su im suha

Oni su odabrani

metodom slučajnog izbora

Platili su svoju kartu za putničku klasu

Možda im se baš i nije išlo

Oni posjeduju malu

Mikroskopski sitnu priliku

Da stvari vide jasno

Bez magle kojom ih sloboda obavija

Ta je jasnoća njihova najveća tajna

Za nju žive

Od nje se ne odvajaju

Čak ni u snu

Jer ovdje snovi bole najžešće

Nestaju najbrže

Bez nje

Oni su niko i ništa

Dok ih

Ljepota svega pretpostavljenog

Mirno gleda

Iz svake čaše vode koju popiju

Oni su žedni

Suha su im usta

I uvijek i svuda

Piju puno hladne vode

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s