BANJALUČKE PRIČE

KO JE UBIO POLJOKANE ?

Istraživao, sakupljao podatke i pisao priče : S.Martinović

Oktobar je te godine po sedamnaesti put sklopio zvjezdane kapke nad Banjom Lukom.Visoka prilika mladića probijala se kroz noć ispred hotela “ Palas “ i naglo skrenula lijevo u Ulicu Vuka Karadžića, prema staroj Gimnaziji.Skrenuvši opet lijevo kroz prvu kapiju , ubrzo se našla pred ulazom u bioskop “ Palas “. Kao i obično, mladić je otključao staklena vrata izložbenog panoa za bioskopske predstave i počeo stavljati slike za sljedeću predstavu.
Već je završavao posao, kad se začula lupnjava iza obližnjeg visokog ciglenog zida. Polako je prišao zidu i počeo da se penje. Kada je, uz veliki napor, savladao prepreku visoku oko tri metra i promolio glavu u dvorište, zastao mu je dah…

TROJICA SA ŠEŠIRIMA

Tri dana kasnije, u Krivičnom odjelu Uprave policije, osamnaestogodišnji bioskopski biletar Arsen Jovanović dao je izjavu čiji dio navodimo : “ Noću između 17. I 18. Oktobra 1940.godine , bilo je pet minuta do tri sata , kada sam ja, kao i obično, u izloge bioskopa “ Palas “ stavljao slike. Odmah poslije nekoliko minuta čuo sam neku lupu u dvorištu Poljokana Haima. Popeo sam se na zid da vidim šta bi to moglo biti i tom prilikom ugledao u dvorištu tri muškarca.
Jedan je bio obučen u sivi balon, a na glavi je imao šešir, ne znam koje boje. Druga dvojica su imali kratke zimske kapute nepoznate boje, a na glavi su imali takođe šešire. Onaj što je bio u balon svilenoj kabanici nosio je bateriju i još neke predmete, a drugi je išao za njim držeći revolver u ruci, dok je treći vukao veliku dasku i to, po mom mišljenju, pod prisilom, jer su mu isti stalno psovali majku da požuri…“
Šta se, zapravo, dogodilo te noći u Banjoj Luci? Odgovor je još istog jutra ležao u pismenoj dojavi na stolu istražnog sudije Okružnog suda, Fabijana Marića.
U dojavi je pisalo : „ Državno tužilaštvo javlja da je, prema telefonskom saopštenju mjesne policije, sinoć ubijen u svojoj kući Salamon ( Haim ) Poljokan, žena mu Micika i sin Rafael, te je potrebno odmah izvršiti uviđaj.“
Grad je bio šokiran. U odajama velelepne zgrade bogatog trgovca tekstilom Jevrejina Poljokana ležala su tri leša preklanih vratova i izmasakriranih tijela. Po zidovima i podu posvuda krv. Na terasu, koja je gledala u dvorište , naslonjena daska na kojoj su se takođe nalazili tragovi krvi. U dvorištu krv. Nalazi iz Zagreba su pokazali da je na nekim predmetima, osim ljudske , bilo i životinjske krvi., Ko je izvršio ovakav monstruozni zločin i zašto ?! Iz kuće ništa nije uzeto.Ispitano je više od stotinu svjedoka…

NESTANAK OSUMNJEČENIH

Situacija u gradu pred Drugi svjetski rat i bez ovog ubistva bila je uzburkana.Mjesne fašističke grupe bile su ohrabrene uspjesima njemačke vojske u Poljskoj. Sve glasnije su se izvikivale antisemitske parole ili su se ispisivale po zidovima.
Po gradu je kružila i nebulozna priča da je stari Poljokan špijun Intelidžens servisa , a da mu radnja služi samo kao paravan. Takođe, počela je i jednomjesečna vojna vježba…
Za nepunih šest mjeseci istrage , ubica još nije nađen, a u gradu su već vlasti marionetske fašističke Hrvatske.
U međuvremenu, ubrzo poslije svoje izjave, Arsen Jovanović odlazi ( bježi? ) kao dobrovoljac u Šibenik , u njemačku mornaricu , da bi 2o.juna 1941.(znači za vrijeme NDH ) na poziv suda , negirao svoju prvu izjavu čiji smo dio naveli na početku ove priče, tvrdeći da je ta izjava bila plod njegove fantazije .
Jedan od osumnjičenih Cvijo Stijaković težak iz Motika , čiju su familiju pobile ustaše 7.februara 1941. odbjegao je prije toga u četnike i otad mu se gubi svaki trag.

MESARI NA SUDU

NDH je odmah po uspostavljanju vlasti u Banjoj Luci uz redovne sudove i uz Prijeki sud , formirala još jedan , takozvani Izvanredni narodni sud ( 1941. – 1942. ) koji je sudio ljudima za krivično djelo „ protiv interesa naroda i države“. Bile su predviđene oslobađajuće i smrtne presude. Svi članovi vijeća tog suda, osim predsjednika koji je bio pravnik , bili su mesari!
Prvi Poljokanov komšija, mesar Mirko Kovačić, ustaša i član vijeća Izvanrednog narodnog suda, hvalio se za vrijeme rata da je on ubio Poljokane. U prilog njegovom hvalisanju ide činjenica da je imao u svojoj kući prozor koji je gledao u haustor starog Poljokana i kroz koji se lako moglo ući u njegovu kuću. Prema pričanju starih Banjalučana, Mirko Kovačević je viđen pred sam kraj rata u izbjegličkoj koloni koja se kretala od Zagreba prema Sloveniji . Prepoznao ga je Lala Balmožan, partizan, prije rata činovnik finansijske direkcije u Banjoj Luci, i zvao ga imenom.Ovaj mu je ponudio novac , koji je Balmožan odbio. Zaatim je javio svom starješini da je u koloni vidio ustašu. Kovačića su izveli iz kolone i vjerovatno likvidirali…
Odlukom suda krivični postupak protiv nepoznatog počinioca trostrukog ubistva obustavljen je 1941.godine zbog nepoznavanja počinioca.
Prošle godine 13.jula, saznavši da je još živ, htjeli smo da posjetimo bivšeg biletara bioskopa „ Palas „, Arsena Jovanovića u Ulici Mihajla Pupina broj 10, u namjeri da ga upitamo zašto je negirao 20.juna 1941. svoju prvu izjavu.Međutim, čika – Arsenu se, izgleda , istorija ponovila.
Naime, kako smo saznali od ljubaznih stanara, u avgustu 1993. Godine dobrovoljno je – opet!- odselio u Hrvatsku. Ovaj put kod svoje kćerke koja je udata u Osijeku.
Nama ostaje jedino da se nadamo da će se ubica, ili, ubice, ipak otkriti u jednoj od sljedećih , naravno, ne ovako krvavih, priča o staroj Banjoj Luci.

312785_10150354202801944_7424987_n

Advertisements

4 komentara na “BANJALUČKE PRIČE

 1. Mirela , nastavljam dalje, rijeci koje plijene, ne daju mi da ostavim ovaj blog i krenem dalje.

  Da li je knjiga izasla, ako jeste, javi da odmah narucim nekoliko primjeraka.

  Divim ti se, bol je sastavni dio tvog zivota ali on proizvodi takve emocije, takve cudesne rijeci, opise trenutaka iz mladosti, vraca me u davno proslo vrijeme, izvlaci iz mene nesto sto je duboko zakopano, ne znam kako da opisem. Drago mi je da te znam.

  Liked by 1 osoba

 2. Zdravo Mirela, ovu pricu koju si postavila o ubistvu Poljokana mi je pomogla da mozda saznam vise o mom pokojnom djedi. Zvuci cudno, ali postojala je jedna prica moje pokojne bake o istom slucaju kako je djeda, radeci u policiji, bio u istrazi oko toga. Kad mi je to pricala, bilo je onako malo cudno jer bila je stara a malo i senilna ali podatke koje mi je tada navela se potpuno slazu sa ovom tvojom pricom.
  Mada je ovo sto pisem malo morbidno, to me je navelo da pokusam u arhivu (vec sam poslao upit) da pregledam arhivu policije tog vremena i da probam da nadjem informacije o djedi koje me ustvari najvise zanimaju. Niko od mojih rodjaka (malo ih inace ima) nezna puno o porijeklu porodice i ovo je bio neki prvi trag. Inace, citao sam jos neke vase price o Banja Luci i odlicne su. Sasa (iz BL) a sad iz Ceske.

  Volim

  1. Pozdrav Sasa…bas mi je drago da je ova prica iz vremena nase stare Banjaluke pokrenula neke uspomene u tvom zivotu . Nadam se da ces uspjeti u svojoj potrazi. Ova je prica u originalu objavljena u casopisu Novi Prelom pod urednistvom Miodraga Zivanovica u kojemu sam pisala jedno vrijeme nedugo poslije rata. Trudili smo se istrazivati zanimljive aktuelne teme iz politike i kulture a zanimljive ptice o staroj BL pisao je Stevan Martinovic . Ideja je bila da se i knjiga objavi ali…nismo nasli izdavaca. Previse nepozeljnih cinjenica je sadrzavala. Prica o Poljpkanima mi je jedna o najdrazih. Imam ih jos sacuvanih. Kada nadjem vremena objavicu i ostatak na blogu. Svako dobro ☺

   Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s