Before Google

PREDIZBORNE FINTE

( M.M,tekst objavljen u Novom Prelomu, 1996.god.)

Nedavno je gospodin Aleksa Buha na narodnom zboru u bijeloj Bijeljini (nemojete se zavaravati, vjerovatno će je uskoro nazvati vekovnom belom Beljinom,ako u ovom tempu nadležni nastave da rasturaju dušu, jezik i prošlost naših naroda);dakle, gospodin Buha je spominjao čuvenu “ knjigu koja je izašla iz glave čovjeka čije nam je ime zabranjeno spominjati”…a koju ste svi vi sigurno dobro proučili.

Zamislite scenu: na ovom mjestu publika oduševljeno arlauče, plješće, i maše slikama čovjeka čije se ime ne smije spominjati.
Pogađate o kojoj je knjizi riječ – u pitanju je čuvena Prognoza Srpske demokratske stranke (srpskih zemalja).Moram da priznam, pročitala sam samo neke dijelove, ali dovoljno – obiluju fintama za spasonosno rješenje srpskog nacionalnog pitanja.

Jedna od interesantnijih stavki posvećena je nacionalnim manjinama i rješena dosta jednostavno : nacionalnim manjinama treba dozvoliti da budu “ zainteresovane za dobrobit većinskog naroda “ jer će samo tako “ stvoriti ambijent za svoju sigurnost i prosperitet “.
Molim vas lijepo, ako vam još nije jasno šta je pisac htio da kaže,ja ću vam pojednostaviti priču.Dakle, dragi nesrpski stanovnici Republike Srpske, ako vas i koliko vas još ima, ako vladajuća stranka bude i dalje vladala, moraćete se, prosto vam budi rečeno, brinuti za dobro svojih sugrađana Srba.Jednostavno da ne može jednostavnije.
Na primjer: ne bi bilo loše da dobrovoljno napuštate svoje stanove ili radna mjesta,jer…” većinskom narodu ne treba da bude loše da bi manjinskom bilo dobro …”
A vama je dobro, zar to već dosad niste primjetili?
Manjinski narodi,Hrvati, Muslimani, ili, po novom Bošnjaci, Jevreji i ostali (većma nevoljnici iz nikom više potrebnih miješanih porodica), zatim podplaćeni radnici na crno, i vi, vojnici koji ste služili iz ovog ili onog razloga u vojsci većinskog srpskog naroda, a iz razumu nedokučivog razloga ste ostali i da živite u njihovoj državi, pardon, entitetu; (jer ste tu rođeni,jer ste nesnalažljivi, jer ste sentimentalni prema nekim glupim lipama koje prave čudne sjenke na vašim prozorima) – predlažem vam da napravite jednu čvrstu apolitičnu organizaciju sa jednim jedinim ciljem u dobrobiti srpskog naroda. Za njom ide vaša dobrobit. Zauzvrat, vlast će, prije nego na svoju vlastitu, stati uvijek na vašu stranu.
Više vam niko neće, na primjer, rušiti dzamije.
Rušićete ih sami, za dobrobit većine koja treba da je i vaša dobrobit.
Što im bolje budete gladili dlaku (niz dlaku,molim) bićete sretniji i mirniji, bićete ono što ste odlučili da budete, a vladajuća stranka vam je to i omogućila: SVOJI NA SVOME.

(Op.a. čovjek čije se ime nije smjelo spominjati je Radovan Karadžić, kao i njegova netom objavljena knjiga, zbog sankcija kojima je prijetila međunarodna zajednica.)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s